Euro 37,61 %-0,39
Dolar 33,97 %0,11
Sterlin 44,59 %-0,19
Altın 2.725 %-0,77

SGK'dan 144 Bin TL Çeyiz Parası! Başvuranlar için Ödeme Süreci Başladı

SGK, evlenen yetim kız çocuklarına yönelik çeyiz parası desteğini duyurdu. İşte detaylar ve başvuru süreci.

para

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen çeyiz parası, vefat etmiş sigortalının yetim aylığı alan kız çocuklarına evliliklerinde maddi destek sağlamak amacıyla sunulan bir ödüncedir. Bu destekle, genç çiftlerin evlilik masraflarının hafifletilmesi ve yeni bir hayata daha kolay adapte olmaları hedeflenir.

Kimler SGK Çeyiz Parasından Yararlanabilir?

SGK çeyiz parasından yararlanabilmenin şartları şu şekildedir:

  1. Yetim Aylığı Alan Kız Çocukları: Çeyiz parasından faydalanabilmek için kız çocuğunun vefat etmiş sigortalı bir ebeveynden yetim aylığı alıyor olması gerekmektedir.

  2. Evlilik Durumu: Ödenek, kız çocuğunun evlenmesi durumunda verilir. Evlilik gerçekleşmeden önce çeyiz parası başvurusu yapılamaz.


Çeyiz Parası Miktarı ve Ödeme Şekli

SGK tarafından verilen çeyiz parası miktarı, kız çocuğunun aldığı yetim aylığının iki yıllık tutarı olarak hesaplanır. Yani, yetim aylığı miktarının 24 katı tutarında bir ödeme yapılır. Bu ödeme, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurulması gerekmektedir ve bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilir.

SGK Çeyiz Parası Başvuru Süreci

Çeyiz parası için başvuru süreci aşağıdaki adımları içermektedir:

  1. Başvuru Dilekçesi: SGK'ya başvuru dilekçesi ile müracaat edilmelidir. Dilekçede çeyiz parası talebi açıkça belirtilmeli ve gerekli belgeler eklenmelidir.

  • Gerekli Belgeler: Başvuru sırasında nüfus cüzdanı fotokopisi, evlilik cüzdanı fotokopisi ve yetim aylığı aldığına dair belgeler gibi gerekli belgeler sunulmalıdır.

  • Başvurunun İncelenmesi: SGK, başvuruyu detaylı bir şekilde inceleyerek gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder. Şartların sağlanması durumunda, çeyiz parası ödemesi yapılır.

  • Çeyiz Parası ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Çeyiz parası alan yetim kız çocuklarının, evlilik nedeniyle aldıkları yetim aylığının kesildiği unutulmamalıdır. Ancak, evliliğin sona ermesi durumunda tekrar yetim aylığı alabilmek için SGK'ya başvurulması gerekmektedir.

    Bu destek, evlilik öncesi maddi kaygıları azaltarak genç çiftlerin yeni bir yaşama adım atmalarını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. SGK çeyiz parası ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru süreci hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler SGK'nın resmi web sitesinden veya yerel SGK müdürlüklerinden detaylı bilgi edinebilirler.

    Yazar: Admin
    Yorum Yaz
    Yorumlar (0)
    Henüz yorum yapılmamış.
    <