Euro 35,70 %-0,26
Dolar 32,89 %-0,11
Sterlin 42,30 %-0,22
Altın 2.529 %0,87

Meteoroloji Uzmanları ve AFAD Peş Peşe 32 İl İçin Kırmızı Kodlu Uyarı Geçti! Sel ve Fırtına İçin Önleminizi Hemen Alın!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 7 günlük hava durumu tahminlerinde, yağışların birçok bölgede etkili olacağını belirtti. Kütahya, Afyonkarahisar, Isparta, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da kuvvetli sağanak yağışlar bekleniyor. Sel, su baskını ve yıldırım gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

yağış

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), en son hava durumu tahminlerini yayımladı. Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan 7 günlük hava durumu tahminlerinde, "(24 - 30 Mayıs 2024) Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yağışla birlikte azalarak mevsim normalleri civarına, yer yer altına düşeceği tahmin ediliyor." ifadelerine yer verildi.

Kütahya, Afyonkarahisar ve Isparta İçin Önemli Uyarı

Meteoroloji, Kütahya, Afyonkarahisar ve Isparta illeri için yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklentisi nedeniyle vatandaşları uyardı. MGM'nin açıklamasında, "Bu bölgelerde sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." denildi.

İç Anadolu'da 9 İle Sağanak Uyarısı

Son değerlendirmelere göre; Cuma günü ilk saatlerden itibaren İç Anadolu'nun doğusunda yer alan Yozgat, Sivas, Nevşehir, Niğde ve Kayseri ile Adana, Mersin'in iç kesimleri ve Osmaniye çevrelerinde aralıklı ve yerel olarak kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Hatay'da ise yer yer çok kuvvetli sağanak yağışlar görülebilir. Kuvvetli yağışlar nedeniyle sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Doğu Anadolu'da 8 İl İçin Tedbir Çağrısı

Cuma günü öğle saatlerinden itibaren Erzincan, Tunceli, Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Bayburt çevrelerinde aralıklı ve yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Bu bölgelerde de sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmalıdır.

Marmara'nın Doğusu ve Karadeniz'de Yağış Uyarıları

Marmara'nın doğusunda, Sakarya ve Bilecik il geneli, Kocaeli ve Bursa'nın doğusunda, İç Anadolu'nun kuzeybatısında, Ankara, Eskişehir, Çankırı ve Kırıkkale'de, Batı Karadeniz'de Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük illeri ile Bartın ve Kastamonu'nun iç kesimlerinde kuvvetli yağışlar bekleniyor. Çorum'un batı ilçelerinde de benzer şekilde ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Yağışlarla Birlikte Gelen Riskler ve Önlemler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bu geniş kapsamlı uyarıları, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Kuvvetli yağışların getirdiği riskler arasında ulaşımda aksamalar ve ani hava değişiklikleri yer alıyor. Bu yüzden, özellikle yağışlı günlerde trafiğe çıkacak olan sürücülerin, ani fren yapmaktan kaçınmaları ve hızlarını hava koşullarına göre ayarlamaları öneriliyor.

Meteoroloji'den Gelen Tavsiyeler

Meteoroloji uzmanları, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağı bölgelerde yaşayanların, sel ve su baskınlarına karşı hazırlıklı olmalarını ve gerekli tedbirleri almalarını tavsiye ediyor. Özellikle tarım ile uğraşan vatandaşların, ürünlerini ve ekipmanlarını koruma altına almaları büyük önem taşıyor. Ayrıca, yıldırım riskine karşı açık alanlarda bulunmaktan kaçınılması gerektiği belirtiliyor.

Hava Durumuna Dair Güncel Bilgiler

Hava durumuna dair en güncel bilgilere ulaşmak için Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesi ve sosyal medya hesapları takip edilebilir. MGM, her gün düzenli olarak hava durumu tahminlerini ve olası risklere karşı alınması gereken önlemleri kamuoyuyla paylaşmaktadır. Bu sayede, vatandaşlar hava koşullarına göre günlük planlarını yapabilir ve olası risklere karşı hazırlıklı olabilirler.

Yazar: Doğuş Biçer
Yorum Yaz
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<