Depozito İade Sistemi (DOA) kapsamında, ilk beş günlük uygulama sürecinde toplam 7,6 milyon adet ambalaj ürününün toplandığı açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan bu bildirim, sistemin çevre koruma ve ekonomik katkı hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir ivme kazandığını ortaya koydu.
Bakanlık yetkilileri, depozito atık sisteminin kısa sürede vatandaşlar tarafından benimsenerek yeni bir alışkanlık haline geldiğini vurguladı. Her bir atık ambalaj için 1 lira depozito ücreti iadesi sunan sistem, hem bireysel tasarrufa hem de ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlarken, çevresel sürdürülebilirlik adına atıkların geri dönüşümünü teşvik ediyor.
Depozito İade Sistemi'nin Amaçları ve İşleyişi
Depozito İade Sistemi, kullanılmış içecek ambalajlarının toplanarak geri dönüştürülmesini sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Tüketiciler, belirli standartlardaki ambalajlı ürünleri satın alırken ödedikleri depozito ücretini, bu ambalajları sistemdeki iade makinelerine teslim ettiklerinde geri alabiliyorlar.
- Her bir depozitolu ambalaj için tüketicilere 1 Türk Lirası iade edilmektedir.
- Sistem, atık miktarını azaltmayı ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
- Ambalajların geri dönüştürülmesiyle ekonomiye yeniden kazandırılması sağlanmaktadır.
- Çevre bilincinin artırılması ve sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Bakanlığın Değerlendirmesi ve Gelecek Beklentileri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Depozito İade Sistemi'nin beklenenden daha hızlı bir dönüşüm sergilediğini belirtti. Bakan, sistemin sadece atıkları toplamakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal bir çevre bilinci oluşturma misyonunu da başarıyla yerine getirdiğini ifade etti.
Bakanlık, bu sistem sayesinde atıl durumdaki ambalajların ekonomiye kazandırıldığını ve böylece hem bireylerin ceplerine hem de genel ülke ekonomisine pozitif bir etki yaratıldığını vurguladı. Gelecek dönemde sistemin daha da yaygınlaşması ve toplanan ambalaj miktarının artırılması hedefleniyor.