Güney Afrika'daki Wonderwerk Mağarası'nda yapılan çığır açıcı bir araştırma, Homo Erectus'un ateşi mağara içine taşıma ve kullanma pratiğine 1,79 milyon yıl önce başlamış olabileceğine dair güçlü kanıtlar ortaya koydu. Bu yeni bulgular, insanların kontrollü ateş kullanımına dair bilinen en eski tarihini yüz binlerce yıl geriye çekerek, insanlık evrimindeki önemli bir dönüm noktasını aydınlatıyor. Araştırma, yanmış hayvan kemikleri üzerindeki gelişmiş analiz tekniklerini kullanarak, ateşin bilinçli olarak mağara derinliklerine getirildiğini ve homininler tarafından kullanıldığını gösteriyor.

Ateş Kullanımı Ne Zaman Başladı?

İnsanlığın ateşle olan ilişkisi, sıfırdan ateş yakma becerisinden çok daha önce, doğal yangınlardan kor parçalarını toplayıp muhafaza etme yeteneğiyle başlamıştır. Dünya genelinde kontrollü ateş kullanımının en eski kesin kanıtları, Levant bölgesindeki Gesher Benot Ya'aqov'da 800.000 yıl öncesine ait ocak kalıntılarıyla ilişkilendirilmektedir. Ancak Wonderwerk Mağarası'nda daha önce yapılan çalışmalar, homininlerin bir milyon yıl önce bile mağaraya yanan materyaller getirmiş olabileceğini ileri sürmüştü. Güney Afrika'daki Swartkrans ve Kenya'daki Koobi Fora gibi diğer bölgelerdeki veriler ise kontrolsüz ateş kullanımının 1,5 milyon yıl öncesine uzanabileceğini düşündürmektedir. Yeni araştırma, bu tarihi çok daha eski bir döneme, yaklaşık 1,79 milyon yıl öncesine taşıyor.

Yeni Araştırma Hangi Kanıtları Ortaya Koydu?

Wonderwerk Mağarası'ndan elde edilen yanmış hayvan kemiklerini yeniden inceleyen bilim insanları, ateş kullanımının izlerini güvenilir bir şekilde tespit etmek için yenilikçi bir teknik geliştirdi. Kemiklerin yayılım özelliklerini ve Fourier Dönüşüm Kızılötesi spektroskopisini kullanan araştırmacılar, alanın 10. ve 11. tabakalarında bulunan çok sayıda küçük memeli kalıntısının belirgin bir şekilde yanmaya maruz kaldığını tespit etti. Özellikle 1,07 ila 1,79 milyon yıl öncesine tarihlenen 11. tabakadaki bu bulgular, mağaranın ilk sakinlerinin tahmin edilenden yüz binlerce yıl daha önce ateşi aktif olarak kullandığını kanıtlıyor. Bu termal izlerin mağaranın girişinden en az 30 metre içeride bulunması, doğal yangınlarla temas ihtimalini ortadan kaldırarak, ateşin bilinçli insan etkinliğiyle getirildiğini ve kullanıldığını kesinleştiriyor.

Wonderwerk Mağarası Keşfinin Önemi Nedir?

Çalışmanın yazarları, 11. tabakadaki ateş izlerinin, homininlerin ateşi (büyük olasılıkla dışarıdaki kır yangınlarından elde ederek) tekrar tekrar mağara içine taşıdığına ve tükenene kadar beslediğine işaret ettiğini belirtiyor. Mağara içinde doğrudan pişirme kanıtı bulunmamasına rağmen, yanmış kemiklerin Homo Erectus tarafından yapıldığı düşünülen Aşölyen taş aletleriyle yakın ilişkisi, yanma olayından homininlerin sorumlu olduğunu doğruluyor. Bu keşif, erken Aşölyen homininlerinin, özellikle de Homo Erectus'un ateşi bilinçli olarak içeri getirip kullandığına dair güçlü ve ikna edici bir kanıt sunuyor. Granada Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Juan Manuel Jiménez Arenas gibi uzmanlar, 1,8 milyon yıllık tarihlemenin ve ateşin mağaraya bilinçli olarak getirilmesinin doğrulanması halinde, tarih öncesinin akışını değiştirecek bir dönüm noktasıyla karşı karşıya olunduğunu vurguluyor. Daha önce bu kadar eski insan etkinliğini içeren ateş kullanımları bilinmiyordu.