Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk lirası mevduatın toplam mevduatlar içindeki payının yaklaşık yüzde 62'ye ulaşarak son 11 yılın en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi. Bakan Şimşek, bu gelişmenin ekonomi programının olumlu sonuçlar vermeye başladığının ve ters dolarizasyon sürecinde önemli bir eşiğin aşıldığının göstergesi olduğunu belirtti.
Bakan Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, küresel ve yerel çoklu şoklara rağmen Türk lirasına olan güvenin arttığına dikkat çekti. Türk lirası mevduatın yükselişi, piyasalarda artan öngörülebilirlik ve güçlenen yatırımcı güveniyle ilişkilendirildi. Bu durum, Türkiye ekonomisinin istikrar kazanma yolunda ilerlediği yönündeki beklentileri güçlendiriyor.
Türk Lirası Mevduatında Rekor Seviye
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre, Türk lirası cinsinden mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı yaklaşık yüzde 62'ye yükseldi. Bu oran, son 11 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Söz konusu artış, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının ve Türk lirasına yönelik güvenin yeniden tesis edilmesinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Ters dolarizasyon süreci olarak adlandırılan bu dönemde, vatandaşların ve kurumların döviz birikimlerini Türk lirasına çevirme eğilimi hız kazanıyor. Bakan Şimşek, bu ivmenin, ekonomi yönetiminin kararlı adımları ve piyasalarda oluşan pozitif algıyla güçlendiğini vurguladı.
Bankacılık Sektörü Verilerindeki Son Durum
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan haftalık bankacılık verileri, piyasalardaki güncel durumu ortaya koydu. Verilere göre, bankacılık sektöründe önemli değişimler yaşandı:
- Toplam Mevduat Hacmi: 3 Temmuz haftasında, bir önceki haftaya kıyasla 261,9 milyar liralık bir düşüş kaydedildi.
- Toplam Kredi Hacmi: Aynı dönemde büyümesini sürdüren toplam kredi hacmi, 26 trilyon liralık kritik eşiği aşarak yükselişini sürdürdü.
- Döviz Mevduatları: Yurt içinde yerleşik vatandaşların ve kurumların döviz mevduat hesaplarında ise gerileme eğilimi devam etti.
Bu veriler, Türk lirasına olan yönelimin sadece mevduat tarafında değil, genel finansal piyasalarda da etkili olduğunu gösteriyor. Kredi hacmindeki artış, ekonomik aktivitenin devam ettiğine işaret ederken, döviz mevduatlarındaki düşüş ters dolarizasyon sürecini destekliyor.
Ekonomi Yönetiminden Fiyat İstikrarı Vurgusu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalardaki ters dolarizasyon ivmesini artan öngörülebilirlik ve güçlenen yatırımcı güvenine bağlayarak, ekonomi politikalarının kararlılıkla sürdürüleceği mesajını verdi. Bakan Şimşek, Türk lirasına duyulan güveni pekiştirmeyi, makrofinansal istikrarı güçlendirmeyi ve sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşulu olan fiyat istikrarını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Bu açıklamalar, hükümetin orta vadeli ekonomi programına olan bağlılığını ve enflasyonla mücadeledeki kararlılığını yansıtıyor. Şimşek, uygulanan politikaların, Türkiye ekonomisinin daha istikrarlı ve güçlü bir yapıya kavuşması için temel oluşturduğunu ifade etti. Gelecek dönemde de bu doğrultuda adımlar atılmaya devam edileceği kaydedildi.