Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının enflasyondan arındırılmış reel getiri oranlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan resmi rakamlara göre, geçtiğimiz ay boyunca yerel pay piyasaları yatırımcıların yüzünü güldürürken, altın ve döviz kurları beklenen performansı sergileyemeyerek ciddi kayıplar yaşattı. Özellikle kısa vadeli değerlendirmelerde hisse senetleri enflasyon karşısında güçlü bir duruş sergilerken, uzun vadeli portföy sahipleri için tamamen farklı bir finansal tablo ortaya çıkıyor.

Kısa ve Orta Vadeli İşlemlerde Borsanın Liderliği

Aylık, üç aylık ve altı aylık periyotlarda İstanbul borsası yatırımcılarına net kazanç sağlayarak dönemin en popüler aracı olmayı başardı. Kısa ve orta vadeli tablodaki net rakamlar ile enflasyon karşısındaki erimeler şu şekilde şekillendi:

  • BIST endeksi bir aylık süreçte tüketici enflasyonuna göre yüzde 3,04, üretici enflasyonuna göre yüzde 4,05 oranında net getiri sağladı.

  • Aynı aylık dönemde külçe altın tüketici fiyatları baz alındığında yüzde 7,76 oranında eriyerek yatırımcısını zarara uğrattı.

  • Amerikan doları yüzde 2,75, Euro ise yüzde 1,69 oranında reel kayıp yaşatarak aylık bazda sınıfta kaldı.

  • Altı aylık daha geniş bir pencereden bakıldığında ise borsa yüzde 15,58 kazanç sağlarken, bu dönemin en büyük değer kaybı dolar tarafında gözlemlendi.

Yıllık Değerlendirmede Güvenli Limanın Geri Dönüşü

Kısa vadeli dalgalanmalarda yatırımcısını tedirgin eden geleneksel yatırım araçları, zaman çizelgesi tam bir yıla uzadığında piyasa dinamiklerini tersine çevirmeyi başarıyor. Yıllık bazdaki net getiri ve kayıp oranları yatırımcılar için şu çarpıcı detayları barındırıyor:

  • Külçe altın, bir yıllık süreçte üretici fiyatları karşısında yüzde 32,18 oranında devasa bir reel getiri sağlayarak uzun vadede zirveye oturdu.

  • Tüketici enflasyonu dikkate alındığında da altının yıllık net kazancı yüzde 28,41 gibi son derece yüksek seviyelere ulaştı.

  • Pay piyasaları yıllık periyotta yüzde 15,84 oranında reel kazanç elde ederek uzun vadeli istikrarını korumaya devam etti.

  • Döviz tarafına yatırım yapanlar ise enflasyon karşısında varlıklarının değerini koruyamayarak hem Euro hem de dolar cephesinde yılı net zararla tamamladı.